Posjetio je sve zemlje svijeta


Iako nema još ni 40 godina Gunnar Garfors posjetio je svih 198 zemalja na svijetu

Svoj 37 rođendan proslavio je na plaži Zelenortske republike. To je mala otočna država na istoimenom arhipelagu u sjevernom dijelu Atlantskog oceana, oko 600 kilometara od najzapadnijeg dijela afričke obale. Zelenortska republika bila je posljednja  država koju je Gunnar Garfors posjetio na svojem epskom putovanju planetom Zemljom. Naime, prije svoje 40-te bio je u svakoj državi na svijetu.

gunar 4

Ovaj norveški pisac nogom je kročio u 198 zemalja, koliko ih na svijetu ima, barem prema računici UN-a. U taj je broj Gunnar ubrojao Kosovo, Sjevernu Saharu i Taiwan, zemlje koje još uvijek nisu od svih ostalih članica dobile priznanje. Putovanje je započeo kao okladu, a pošto mu posao dozvoljava samo rad na laptopu koji je imao uvijek sa sobom otkaz na poslu nije morao dati pa je sve radio na putu.

U pojedine je zemlje putovao sam, dok je u druge išao u društvu prijatelja i rođaka. “U 10 sam zemalja putovao sam, dok sam u ostale poveo društvo. Većinu sam zemalja posjetio sa  svojim bratom  Øysteinom Garforsom i prijateljima Andreasom Munkelienom i Asbjørnom Havnenom.”, napisao je na svojoj stranici Gunnar.

gunar

Putovanja su trajala punih 10 godina. U pojedinim se zemljama zadržavao, dok je kroz neke, uglavnom europske, samo prošao. “Posjetiti zemlju za mene znači izaći iz autobusa ili zračne luke, provesti neko vrijeme tamo i učiniti nešto po čemu ću tu zemlju pamtiti.”, objasnio je što za njega znači posjetiti neku državu.

“Sam prelazak granice nije dovoljan.”, objasnio je Gunnar koji je dokaze o svojim avanturama objavio na Instagramu, Twitteru i svojoj web stranici.

Iz Hrvatske je ponio lijepa sjećanja na Dubrovnik. Tamo je šetao Stradunom i proslavio još jedan rođendan. Putovao je svim prijevoznim sredstvima i upoznao različite ljude, a onda kad se vratio kući u Norvešku, sjeo je i napisao knjigu. Materijala definitivno nije manjkalo.

gunar1

Izvor: net.hr