Najmanje države na svijetu


Donosimo vam listu najmanjih država na svijetu. U ovu listu nisu uključeni teritoriji.

 

8. Sveti Kristofor i Nevis

Sveti Kristofer i Nevis se nalazi u Karipskom moru i sastoji se od dva otoka (Sveti Kristofor i Nevis). Otoci su većinom vulkanskog podrijetla i ukupna površina ove države je 261 km2. Nezavisnost od Velike Britanije stekli su 1983. godine kao parlamentarna monarhija.  Kristofor Kolumbo se na svom drugom putovanju 1493. iskrcao na veći otok i nazvao ga, prema svetcu zaštitniku, Sveti Kristofor. Manji otok nazvao je Nevis (španj. nieves = snijeg).

Saint_Kitts

7. Maršalovi otoci

Republika Maršalovi otoci je otočna država u Tihom oceanu ukupne površine 181 km2,  sastoji od 29 atola i 5 izoliranih otoka. Ovo je prilično nova država pošto je neovisnost stekla tek 1986 kada su se odvojili od SAD-a. Maršalovi otoci su jedno od najboljih svjetskih odredišta za ronioce zbog svog prekrasnog podmorja i ostataka brodova iz drugog svjetskog rata.

3305-7615

6. Lihtenštajn

Kneževina Lihtenštajn malena je država u srednjoj Europi, bez izlaza na more. Graniči sa Švicarskom na zapadu i Austrijom na istoku. Zbog svog planinskog reljefa jedna je od omiljenih zimskih destinacija za turiste. Unatoč svojoj maloj površini od 160 km2 Lihtenštajn nije jako urbaniziran (kao što je to npr. Kneževina Monako).

liechtenstein

5. San Marino

Treća je najmanja država u Europi. Ima površinu 61 km2 i potpuno je okružena teritorijom Italije. Jedna je od najstarijih država na svijetu a potječe iz davne 301. godine kada je bila u sastavu Rimskog carstva. Prije drugog svjetskog rata bila je jedna od najsiromašnijih država Europe, danas San Marino živi od turizma i jedna je od najbogatijih država na svijetu.

san-marino

4. Tuvalu

Ova otočna država ukupne površine 26 km2 nalazi se u Tihom oceanu južno od Kiribatija i sjeverno od Fidžija. Sastoji se od 9 koraljnih otoka u nizu, a najviša nadmorska visina je 5 m, pa bi zbog podizanja razine mora ova država mogla nestati kroz 50 godina. Najveći prihodi ove države su iznajmljivanje njihove internet domene .tv

tuvalu

3. Nauru

Republika Nauru je otočna država u Tihom oceanu, najmanja je izvaneuropska država i najmanja je republika na svijetu. Površina joj je 21 km2 i ima oko 9300 stanovnika (2010.). Jedina je država na svijetu koja nema glavni grad.

nauru

2. Monako

Monako je najgušće naseljena država na svijetu i druga po veličini najmanja država na svijetu. Površine je 1,95 km2 i ima otprilike 35 000 stanovnika (2006.), no mnoge od njih državljanstvo interesira jedino zbog oslobađanja od poreza.  Ova mala kneževina nalazi se na dijelu Azurne obale u blizini grada Nice i nezavisna je još od 13. stoljeća. Od ustava donesenog 1911. godine Monako je parlamentarna monarhija s knezom na čelu države.

monaco

1. Vatikan

Najmanja je država na svijetu s površinom od 0,44 km2 i sa stanovništvom od oko 800 stanovnika od kojih niti jedan nije stalni državljanin. Vatikan se nalazi unutar Rima, a nastao je 1929. godine Lateranskim ugovorom kao nasljednik nekada moćne i velike Papinske države. Vatikan je izborna monarhija kojoj je na čelu biskup Rima – Papa. Vatikan je središte Katoličke crkve i njenog poglavara Pape te ima samostalnu upravu, sudstvo i vanjsku politiku. Ima najmanju i najstariju vojsku na svijetu Švicarsku gardu.

VATIKAN