Surfanje na valovima kao način putovanja


Priču o putovanjima prateći valove donosi vam KoHoLa, prvi hrvatski klub surfanja na valovima. Možda je vrijeme da i vi isprobate i dodate nešto novo vašim putovanjima. Saznajte kako je nastao klub KoHoLa, ili još bolje, pridružite im se.

“Surfers are nomads, surfing is journey, and to surf means to search for a perfect wave.”

– Stoked! A History Of Surfing Culture, Drew Campion

KoHoLo - surfanje na valovima

Surfanje na valovima potječe još iz drevne polinezijske kulture u kojoj je bilo poznato kao kraljevski sport jer su samo članovi vladajućih obitelji imali pravo pristupa najboljim plažama gdje su se sa svojim velikim drvenim daskama spuštali niz valove. Europljani su u doticaj sa surfanjem došli nešto kasnije na Tahitiju nakon ekspedicije Jamesa Cooka iz 1767. godine, a pravi procvat ovaj sport doživljava kada su ga polinežani kroz svoje selidbe i putovanja proširili do obala Havaja koji se danas smatraju kolijevkom modernog surfanja.

KoHoLo - surfanje na valovimaKoHoLo - surfanje na valovimaSport se ubrzano razvijao na Havajima, u Kaliforniji i Australiji, pa nakon eksplozije zanimanja za njega 60ih godina prošlog stoljeća dolazi do velikog porasta broja surfera u čitavoj Americi. Uskoro najbolji i najodvažniji među njima počinju putovati u potrazi za novim valovima, zemljama i iskustvima. Kreću u avanture koje će ih odvesti daleko od lokalnih plaža sve do savršenih valova bez gužve u egzotičnim tropskim krajevima.

Mi smo našu surf avanturu započeli na prvom zajedničkom putovanju u Portugal 2007. godine i trenutno se zaljubili u ovaj sport i način života koji ga prati. Uz nešto sreće odlučili smo se za Peniche, gradić smješten samo sat vremena vožnje sjeverno od Lisabona, koji se kasnije pokazao kao jedno od ponajboljih europskih mjesta za surfanje na valovima. Zbog svojeg idealnog smještaja na poluotoku i velikog broja plaža i mjesta za surfanje na kratkom potezu obale, uvijek je u blizini moguće zasurfati dobar val, neovisno o smjeru vjetra ili veličini valova.

KoHoLo - surfanje na valovimaKoHoLo - surfanje na valovimaKoHoLo - surfanje na valovima

Već na prvih nekoliko surfanja u Portugalu uživali smo u polaganom ali sigurnom napretku i potpuno novom i neopisivo dobrom iskustvu vožnje na valu. Sam osjećaj kada shvatite osnove i krenete sve sigurnije hvatati svoje prve valove je neprocjenjiv i najbolje je svakome da ga isproba i doživi osobno, pošto ga je samo riječima gotovo nemoguće dočarati. Osim surfanja, na svakom našem putovanju potrudili smo se vidjeti i doživjeti nešto novo i po mogućnosti što bolje upoznati ljepote ove zemlje od krajolika punih klifova, plaža i vjetrenjača, pa sve do zanimljivih gradića u unutrašnjosti gdje domaće stanovništvo živi prilično tradicionalnim načinom života njegujući stare lokalne običaje. Istraživali smo Portugal od samog juga i turističkog Algarevea pa sve do prekrasnih planina i jezera nacionalnog parka Peneda-Geres i zemlje porta koja se smjestila u dolini rijeke Douro. 

KoHoLo - surfanje na valovima

Uskoro smo shvatili da su planovi svih naših putovanja preusmjereni na lokacije koje su povezane sa surfanjem. Pošto su nas surfanje, ocean i valovi u tolikoj mjeri privukli, naša odredišta polako su postajale puste pješčane plaže, prekrasne obale, sela i otoci koji se nalaze daleko od uobičajenih turističkih puteva. Istovremeno smo sve više uživali u netaknutoj prirodi, a sve manje obilazili velike i napučene gradove. Od tada smo proputovali nebrojene kilometre obala Europe u potrazi za valovima.

KoHoLo - surfanje na valovimaOd južnog dijela Francuske koju krase duge pješčane plaže i izvrsni beach breakovi Hossegora i Biarritza, preko surferima interesantne sjeverne Španjolske – poteza između zelene Galicije i Baskije, pa sve do Andaluzije i susjednog Maroka. Može se reći da je surfanje potpuno promijenilo naš način putovanja. Neumorno smo sa daskama na krovu gutali kilometre ceste u iščekivanju novih iskustava i onih neprocjenijivih trenutaka kada bi ugledali neku novu lokaciju za surfanje.

KoHoLo - surfanje na valovimaSamo nekoliko sezona kasnije osnovana je KoHoLa, prvi hrvatski klub surfanja na valovima. Odlučili smo se organizirati u klub i s drugima podijeliti sve čari i ljepote surfanja koje su toliko utjecale na nas same. Željeli smo popularizirati surfanje na valovima u domaćim krajevima i približiti svima zainteresiranima ovaj zarazni sport.

KoHoLo - surfanje na valovimaNaš prvi “surf kamp”, odnosno škola surfanja na valovima u Portugalu održana je u proljeće 2010. godine. Do tada je uglavnom surfala već uhodana skupina prijatelja koja se povezala kroz zajednička surfanja, no već na prvom organiziranom surfanju krug ljudi se počeo širiti pošto nam se pridružila nekolicina novih surfera. Malo po malo i naša mala surf “scena” je počela rasti, zaredali su se sve duži i češći odlasci u Portugal, a napredniji su surfali i u domaćim vodama, i to svakom prilikom kada bi jugo na Jadranu stvorilo dobre valove. Uvjeti za surfanje na valovima na najboljim mjestima u Hrvatskoj nekada znaju biti vrlo dobri, no nisu prilagođeni početnicima zbog kamene obale i zahtjevnijeg tipa valova pa su se sve naše škole surfanja uvijek održavale na oceanu.

KoHoLo - surfanje na valovimaJedne zime odlučili smo izbjeći u to doba godine hladni portugalski ocean i uputili se nešto južnije na Kanarske otoke. Ono što smo tamo pronašli bio je naš otok iz snova. Puno je razloga zašto je Fuerteventura idealan otok za surfanje, ali i za ostale vodene sportove i odmor. Jednim dijelom je to zbog ugodne klime, pošto temperature ovdje i usred zime rijetko padaju ispod 20 stupnjeva Celzijusa, kao i zbog više od 300 sunčanih dana godišnje te idealnih uvjeta vjetra i valova. Također jedan od razloga je i lokacija, pošto je najbliža destinacija Europi na kojoj tijekom cijele godine vladaju ljetni uvjeti, na samo 3-4 sata leta od glavnih gradova na kontinentu. Ali tu je još jedna, možda i najbitnija stvar, a to je teško opisiv ugođaj opuštenosti koji ovaj otok pruža. Doprinose mu raštrkani vulkani, pješčane dine, prostrana pusta unutrašnjost sa ponekom zelenom oazom palmi, brojni vidici na prekrasne obale i plaže koji vas uvijek ponovo podsjete da vas okružuje beskrajni Atlantik, kao i lokalna popodnevna siesta koja je ovdje omiljena među domaćim ljudima.

Kohola surf kuća se smjestila u gradiću Corraleju na sjeveru otoka gdje se nalazi i većina najboljih lokacija za surfanje i s vremenom je postala naš drugi dom. U surf kampu na Fuerteventuri želimo novim surferima pomoći da prvi puta stanu na dasku i da se zaljube u ovaj sport, ali i da upoznaju otok, provedu se i druže sa ostatkom surfera u kući. Naravno dobrodošli su i svi stari surferi, windsurferi i kitesurferi koji već imaju iskustva u svom sportu, ali žele upoznati i družiti se s novim ljudima.

KoHoLo - surfanje na valovimaKoHoLo - surfanje na valovimaKoHoLo - surfanje na valovima

Možda je vrijeme da i vi isprobate i dodate nešto novo vašim putovanjima. Ako se odlučite za surfanje, sigurni smo da ćete se brzo naviknuti na surferski način života uz plažu, ocean i valove. Nakon toga uvijek ćete pronaći neki razlog da se ponovo vratite na ocean jer ćete vrijeme teško provoditi bez valova. Mi naravno ne namjeravamo stati u svojoj potrazi za novim surf avanturama i doživljajima, no to je sada puno lakše kada smo na Fuerti pronašli svoj savršeni val.

Više o surfanju i surf kampovima možete saznati na web stranicama KoHoLa surf kluba, a pratiti ih možete na Facebook stranici, Instagram i Twitter profilu.

KoHoLa surf klub

KoHoLo - surfanje na valovima