Slapovi Niagare – zadivljujuća snaga vode


Maja nas vodi na američku-kanadsku granicu kako bi nas upoznala sa slapovima Niagare.

Kanada – Povratne aviokarte iz Zagreba već od 369€

Slapovi Niagare je kolektivno ime za tri slapa, “Horseshoe Falls”, “American Falls” i “Bridal Veil Falls” na rijeci Niagara između SAD-a i Kanade. Slap Potkova (Horseshoe Falls) nalazi se većinom na kanadskoj, a preostala dva slapa u potpunosti se nalaze na američkoj strani. Često kažu da se s kanadske pruža ljepši pogled na slapove, ali to je na vama da provjerite. Iako Niagarini slapovi nisu najveći na svijetu, ono što ove slapove čini posebnim je količina vode koja protiče, u vrhuncu sezone to može biti i do 225 000 kubičnih metara u sekundi. Sva tri slapa su približno iste visine oko 55 metara, američki slapovi su dugi oko 328, a kanadski 675 metara.

Maja - Niagarini slapovi   Maja - Niagarini slapovi

Za pobliže razgledavanje slapova postoje više mogućnosti. Možete se odlučiti za vožnju brodom ili se spustiti u podnožje slapova. U tom slučaju dobiti ćete kabanicu (koju kasnije možete sačuvati kao suvenir), kako ne bi nakon razgledavanja ostali potpuno mokri, ako želite vidjeti slapove i okolicu iz zraka za to možete ići u obilazak helikopterom.

Maja - Niagarini slapovi

Maja - Niagarini slapoviZbog erozije slapovi su se redovito povlače. Procjenjuje se da su se slapovi do sada povukli za otprilike 11 km, te u tome procesu su promijenili i oblik. Procjenjuje da će slapovi u potpunosti nestati za otprilike 50 000 godina, te će ostati samo rijeka.

Osim po danu i u toplijim mjesecima, zanimljivo je posjetiti slapove u noćnim satima kada su obasjani svijetlima, te u zimskim mjesecima kada se temperature dovoljno nisko spuste da se slapovi djelomično zalede.

U blizini slapova možete vidjeti spomenik koji je podignut u čast Tesli zbog velikih zasluga na izgradnji prve hidrocentrale.