Popeli smo se na Sydney Harbour bridge


Prilikom posjete Australiji uspjeli smo vidjeti kako izgleda Sydney sa visine od 134 metara. Naime, imali smo priliku isprobati jednu malo drugačiju turističku atrakciju – popeli smo se na poznati most – Harbour bridge. Kakvi su dojmovi i kako sve to funkcionira, te ako želite saznati nešto o samom mostu, nastavite čitati.

Sydney Harbour bridge, uz operu, najpoznatija je znamenitost Sydneya, ali i same Australije. Australci su se sjetili iskoristiti most na zanimljiv način, jer osim što se preko mosta možete voziti ili prošetati, na most se možete i penjati, i to na sam vrh luka.

Sydney Harbour Bridge

BridgeClimbIzgradnja mosta trajala je osam godina, a otvorenje je bilo 1932. godine. U izgradnju je bilo uključeno 1 400 radnika (16 ih je poginulo), a sve je koštalo preko 4 milijuna dolara.

Samo otvaranje mosta poznato je po incidentu, naime svečano otvorenje trebalo se zabilježiti rezanjem vrpce od strane tadašnjeg premijera Hon. John T Lang, međutim kapetan Francis De Groot se progurao i prijevremeno prerezao vrpcu svojim mačem jer je smatrao da bi to morao napraviti netko iz kraljevske obitelji. Kapetan je zatvoren, vrpcu su zavezali kako bi je ipak prerezao premijer.

  • BridgeClimbdužina = 1 149 m
  • širina = 49 m
  • visina = 134 m
  • luk = 503 m
  • čelik = 52 800 tona

Sydney Harbour Bridge nosi titulu najvećeg čeličnog mosta na svijetu (ne i najdužeg). Preko njega prolazi 8 prometnih traka, dvije željezničke pruge, biciklistička i pješačka staza.

BridgeClimb

Penjanje na vrh mosta započelo je 1998. godine. Penjati se možete 24 sata dnevno, 364 dana u godini, u svim vremenskim uvjetima, osim u jakim naletima vjetra i jakoj grmljavini. Na most su se penjale i neke poznate osobe, kao npr.: Oprah Winfrey, Matt Damon, Nicole Kidman, Kylie Minogue, Justin Timberlake, Cameron Diaz, Jamie Oliver, Robert De Niro, Pierce Brosnan, Cate Blanchett, Katy Perry, Prince Harry, a sada i mi 😀

  • 3,2 milijuna penjalo se na most
  • najstariji penjač: Chris Muller (100 godina)
  • najčešći penjač: 87-godišnji gospodin iz Sydneya penjao se 105 puta
  • preko 4000 ljudi se zaručilo na vrhu mosta
  • 25 mladenaca je vjenčano na vrhu mosta

BridgeClimbBridgeClimbExpress 1BridgeClimb

Postoje četiri vrste tura koje ze razlikuju po načinu odnosno djelu mosta preko kojeg se penjete. Cijene ovise o vrsti penjanja, ali i dobu dana, za vikend su 10 australskih dolara skuplje.

  1. BridgeClimb – Tri i pol sata. 1332 stepenice. Cijene – dan: 258$, sumrak: 318$, večer: 218$
  2. BridgeClimb Express  Dva sata i 15 minuta. 1002 stepenice. Cijena: 258$
  3. BridgeClimb Mandarin  Isto kao i BridgeClimb Express samo što vodič priča mandarinski jezik. Cijena: 258$
  4. BridgeClimb Sampler – Sat i pol. 556 stepenica. Penjete se samo do polovice luka. Cijena: 148$

A kako sve to izgleda?

  • BridgeClimb certifikatnakon što ste kupili ulaznicu (na licu mjesta ili online), čekate na svoj termin dok vas ne pozovu
  • zatim slijedi provjera alkoholiziranosti i prolazak kroz detektor metala
  • oblačenje – ovisno o vremenu dobivate odjelo, kapu, naočale, zaštitu, čak možete uzeti i njihove cipele ako vaše nisu za penjanje
  • dobit ćete upute o tome kako će izgledati samo penjanje
  • krećete prema mostu
  • penjete se na vrh mosta i jednostavno uživate u pogledu. Fotografirat će vas njihov fotograf jer gore ne smijete nositi fotoaparate, kamere niti mobitele.
  • kad se spustite sa visina dočekat će vas zajednička fotografija, certifikat, kapa i ulaznica za Pylon Lookout kao poklon, a dodatne fotografije možete kupiti u gift shopu

Naše iskustvo!

BridgeClimbMi se prvo moramo zahvaliti cijeloj ekipi iz BridgeClimb. Naime, primjetili ste da su cijene astronomske i to si definitivno ne bi mogli priuštiti. Ali zahvaljujući odličnoj ekipi iz BridgeClimb dobili smo penjanje gratis, što je bilo sasvim dovoljno jer se jedno od nas boji visina.

Cijelo iskustvo je fenomenalno, pogled na grad je zapanjujuć. Međutim, kako smo stigli u Australiju u zimskom periodu i taman za vrijeme jedne od hladnijih zima i još je k tome padala kiša, cjelokupni dojam je bio mrvicu pokvaren. Samo ćemo spomenuti da je na samom vrhu mosta bilo 5 stupnjeva, padala je kiša, pa je i pogled na grad bio smanjen. Al zato vjerujemo da je za sunčana dana prekrasno, kada vam pogled seže skroz do oceana.

Ako planirate posjetiti Sydney i volite avanturizam, a ne bojite se visina, popnite se na Sydney Harbour Bridge.

Thank you BridgeClimb!

Copyright © BridgeClimb Sydney