Otvorenje posjetiteljskog centra “PUTOVIMA FRANKOPANA”


U petak 18. studenog 2016. godine svoja je vrata otvorio posjetiteljski centar kulturne rute “Putovima Frankopana”, inspirirane ostavštinom slavne hrvatske obitelji Frankopan

Smješten u jednoj od izvorno sačuvanih prostorija dvorca Nova Kraljevica, ovaj posjetiteljski centar predstavlja prvu postaju povijesnog i kulturološkog putovanja koje poziva na istraživanje bogate materijalne i duhovne baštine Frankopana i Zrinskih. Na otvorenju su bili nazočni zamjenik župana Primorsko-goranske županije Marko Boras Mandić, gradonačelnica Kraljevice Nada Turina-Đurić, voditelj projekta pročelnik Upravnog odjela za kulturu, sport i tehničku kulturu Primorsko-goranske županije Valerij Jurešić, autorski tim, brojni ugledni gosti i predstavnici lokalnih zajednica kulturne rute.

Projekt “Putovima Frankopana” započela je i uspješno vodi Primorsko-goranska županija s ciljem obnove i održivog korištenja frankopanske materijalne i nematerijalne baštine, a želja je stvoriti mrežu inovativnih i visokodoživljajnih kulturnih i turističkih sadržaja utemeljenih na baštini Frankopana. Oni će profilirati kulturnoturističku ponudu, ali i potaknuti ekonomski boljitak mikrosredina. Interpretacijski centri i manifestacije vezane uz rutu utjecat će na smanjenje sezonalnosti turističke i kulturne ponude te omogućiti lokalnom stanovništvu da putem svojih udruga i osobnih poduzetničkih projekata oplemenjuje život u vlastitoj zajednici. Ruta Frankopana vodi kroz 17 kaštela i 3 sakralna kompleksa nanizana od Krka preko Vinodola do Gorskoga kotara. Počevši od Krka to su Kaštel Gradec, Kaštel u Krku i Franjevački samostan na Košljunu. Na području Vinodolske općine ruta nastavlja u Kaštelu Grobnik, Kaštelu Trsat, Kaštelu u Bakru, Starom gradu Hreljinu, Starom gradu Zrinskih u Kraljevici, Dvorcu Nova Kraljevica, Kaštelu Drivenik, Kaštelu Grižane, Pavlinskom samostanu u Crikvenici, Kuli u Bribiru, Kaštelu s kulom Kvadrac u Novom Vinodolskom i Starom gradu Ledenice. A na području Gorskoga kotara nižu se Dvorac Zrinskih u Čabru, Kaštel Zrinskih u Brodu na Kupi, Dvorac Severin, Dvorac Stara Sušica i Manastir Gomirje.

U posjetiteljskom centru Kraljevica navedeni kulturni spomenici zajedno s destinacijama u kojima se nalaze, povezani u suvremeni zemljovid bogate turističke mreže ispletene na ostavštini velikaške obitelji Frankopan. Središnji izložak posjetiteljskoga centra je meandrirajući stol, instalacija koja posjetitelju omogućava uvid u glavne baštinske punktove rute. Služeći se multimedijalnim jezikom, interpretacija se ovdje susreće s originalnim i začudnim umjetničkim animacijama i filmovima. Susret senzibiliteta suvremenih umjetnika sa snažnom povijesnom obiteljskom pričom od hrvatskoga i europskoga značaja čini posjet ovome centru nezaboravnim iskustvom, poticajem za nastavak istraživanja kulturne rute “Putovima Frankopana”

mzej-frankopani

Ovaj centar rezultat je rada autorskoga tima (arhitekata Vinka Penezića i Krešimira Rogine; autorica koncepta stalne izložbe, razvoja sadržaja i interpretacijskih tekstova Dragane Lucije Ratković Aydemir i Ive Klarić iz tvrtke Muze d.o.o.; autora koncepta umjetničkih animacija Ane Hušman i Ivana Marušića Klifa; autora vizualnog identiteta i likovnog postava Mile Marine Burger i Andreja Filetina iz studija Filburg; autora fotografija Domagoja Blaževića; autora glazbene instalacije Ivana Marušića Klifa), uz suradnju s mnogobrojnim stručnjacima iz područja konzervatorstva, restauratorstva, graditeljstva, kulture, povijesti, turizma i dr. Posjetiteljski centar Kraljevica će u zimskom radnom vremenu biti otvoren od ponedjeljka do petka od 10 do 20 sati, dok će subotom i nedjeljom raditi od 10 do 18 sati. Osim u samome centru, o svim sadržajima kulturne rute “Putovima Frankopana” te o životu te velikaške obitelji posjetitelji se mogu informirati i na internetskoj stranici rute (www.frankopani.eu), na društvenim mrežama (Facebook i Instagram), a izrađena je i posebna mobilna aplikacija koja korisnike upućuje na sve točke rute te daje potrebne informacije o sadržaju rute.

U uređenje Posjetiteljskog centra ukupno je uloženo 2,6 milijuna kuna, od čega su 85% tj. 2,2 milijuna kuna sredstva Europske unije, a 15% tj. 400.000,00 kuna, sredstva Primorsko-goranske županije. Uređenje je uključivalo rušenje pregradnih zidova, demontažu postojećih instalacija i podnih slojeva, ugradnju podnoga grijanja i rustikalnoga drvenog hrastovog poda, ugradnju drvenih vrata i prozora te kompletno nove elektroinstalacije i rasvjetu. Osim navedenoga, izrađen je projekt unutrašnjeg uređenja posjetiteljskoga centra i kupljena oprema (namještaj, multimedijalna rješenja, informatička oprema), osmišljen je vizualni identitet kulturne rute “Putovima Frankopana”, izrađena web-stranica, mobilna aplikacija, tekstualni i promotivni materijal za rutu, plan interpretacije i prezentacije, videosadržaji i fotomaterijal za interpretaciju rute te glazbena instalacija za Posjetiteljski centar. Uz navedeno, uređene su i tri uglovne kule dvorca Nova Kraljevica, a radovi su uključivali statičku sanaciju, rušenje armiranobetonskog svoda zapadne kule te izradu novoga svoda od opeke, prema konzervatorskim uputama.

Ovo je najnoviji projekt u kojem je autorski doprinos u području muzeološke interpretacije i razvoja sadržaja dao tim iz tvrtke Muze d.o.o. iz Zagreba. Povezujući znanja iz područja interpretacije kulture i prirode, zaštite kulturnih dobara i muzeologije, kulturnih politika i kulturnog turizma s vještinama kulturnog i baštinskog menadžmenta, Muze d.o.o. od svog osnutka 2005. godine djeluju kao stručni suradnik i konzultant u više od 50 raznovrsnih projekata planiranja, oblikovanja, izrade dokumentacije, izgradnje ili uređenja infrastrukture za interpretaciju baštine poput interpretacijskih centara, muzeja, kulturnih i tematskih ruta, parkovnih atrakcija i tematskih igrališta te kreiranja cjelovitih identiteta destinacija i mikrodestinacija temeljenih na interpretaciji baštine i njezinoj prezentaciji na inovativan i kreativan način. Rad tima Muze d.o.o. višestruko doprinosi razvoju i valorizaciji kreativnih industrija u Republici Hrvatskoj.

Istaknutiji realizirani projekti tvrtke Muze d.o.o. u Republici Hrvatskoj su Centar za posjetitelje “Ivanina kuća bajke” u Ogulinu, Prijemni centar “Mali Sakadaš” Parka prirode Kopački rit, Posjetiteljski centar “Podzemni grad Paklenice” u Nacionalnom parku Paklenica. Za navedene projekte kreirana su cjelovita muzeološka rješenja stalnih izložbi s cjelovitim interpretacijskim planovima, razrađeni interpretacijski tekstovi te je upravljano provedbom razvoja sadržaja. Godine 2014. izložba Centra za posjetitelje “Ivanina kuća bajke” proglašena je od strane Hrvatskoga muzejskog vijeća najboljom 2013. godini u Hrvatskoj, a 2015. godine nominirana je za Europsku muzejsku nagradu (EMYA).