NOĆ MUZEJA 2017.


Noć muzeja 2017. održat će se 27. siječnja 2017. od 18:00 sati do 01:00 sat iza ponoći. 

Dvanaestu Noć obilježit će tema Glazba i glazbeni velikani i njihov utjecaj na društvo, kojom se želi ukazati na važnost prikupljanja,  očuvanja i prezentiranja najširoj javnosti,  materijalne i nematerijalne kulturne baštine, koju brojni muzeji i druge ustanove baštine u svojim zbirkama, ali i iznimnog utjecaja koji je imala glazba i glazbeni stvaraoci kroz povijest do najsuvremenijeg doba.

Ideja manifestacije je da se kroz različita događanja u Noći muzeja, prezentira javnosti brojne zbirke posvećene glazbi i glazbenim stvaraocima, velikim skladateljima , dirigentima, pedagozima i izvođačima u najširem smislu,  ali i utjecaje koje su pojedine glazbene pojavnosti imale kroz povijest, a posebice danas  na društvo u cjelini. Na spomen  velikana klasične glazbe Mozarta, Beethovena ili Haydna,teško je reći tko za njih nije čuo ili njihovu glazbu nije slušao.. Kad je riječ o klasicima hrvatske glazbe, o hrvatskim glazbenim velikanima na spomen samo Dore Pejačević, Vatroslava Lisinskog, Ivana pl. Zajca i Borisa Papandopula itd. ostavština za hrvatsku kulturu je iznimna, a suvremeni hrvatski stvaraoci i izvođači upotpunjuju listu velikana.

Međutim „..trag, primjerice Elvisa, Hendrixa, Lennona, Strummera i Cobaina u društvu i ( popularnoj) kulturi našeg civilizacijskog  kruga u posljednjih pola stoljeća toliko je dubok da s pravom možemo reći kako oni doista jesu glazbom, stihovima, pojavom i stavovima promijenili svijet, a posebice mikrosvjetove u kojima svatko od nas provodi svoju svakodnevnicu“.. ( Dragaš, Aleksandar: Jutarnji list, 22.05. 2010.,Glazbenici i kritičari pišu o velikanima popularne glazbe: Dan kada je umro moj heroj“)

Ovim navodima možemo samo dodati da je nedavni odlazak Davida Bowiea, glazbenika i multimedijskog umjetnika, koji je između ostaloga i glumio lik Nikole Tesle u zadnjem Nolanovom filmu „Prestiž“, kao i posveta Tesli i Bowijeu na zadnjem mega IN MUSIC festivalu u Zagrebu, govori o međusobnim utjecajima znanosti, povijesti, umjetnosti i društva.. ili posveta  In Music festivala i  Noći muzeja je inovativnosti i pozitivnom aspektu ljudskog stvaralaštva, te idejama koje mijenjaju svijet i čine ga ( glazba) ljepšim i boljim. Svjedoci smo i i gotovo se može reći, sudionici  u  ljetnim  glazbenim  festivalima koji  postaju najunosniji / globalni/hrvatski kulturno –turistički izvozni proizvod.

Tijekom proteklih događanja u Noći muzeja glazba je  uvijek bila dio muzejskih programa kao i svi oblici glazbenog izričaja,  kako klasična glazba  i svi glazbeni stilovi,  tako i suvremena glazba i najugledniji glazbeni stvaraoci i izvođači etno, rock, elektronske, metal i druge vrste suvremene/popularne glazbe).

Već duže vrijeme se govori o osnivanju Muzeja glazbe, pa je Noć muzeja svojevrstan prilog tim nastojanjima. 

Organizatori Noći muzeja pozvat će na suradnju i partnerstvo Muzičku akademiju u Zagrebu i sve druge baštinske, znastvene i pedagoške ustanove, organizatore festivala i predstavnike hrvatske klubske scene  te  teoretičare i novinare koji se bave glazbom.

Više informacija o muzejima koje možete posjetiti —> OVDJE