Natječaj za Nagradu Dijana Klarić 2018.


I petu godinu zaredom u toku je natječaj za sve putoholičare. Natječaj je dobio ime po Dijani Klarić (12.12.1986. – 28.03.2013.), mladoj šibenčanki koja nas je nažalost prebrzo napustila.

Nagrada Dijana Klarić pokrenuta je u znak sjećanja na mladu šibensku putnicu i fotografkinju čiji su život i djelo bili vezani uz putovanja, umjetnost i radost življenja. Nagradu i ove godine pokreće Hrvatski klub putnika i obitelj Dijane Klarić, a dodjeljuje se se jednom godišnje prilikom Festivala putnika u Šibeniku.

Natjecati se može u pet kategorija:

  • NAJBOLJI PUTOPIS – Reportaža, esej, blog, poezija ili proza. Tekst mora imati minimalno 15 kartica (odnosi se na sve vrste navedenih tekstova). Ukoliko natjecatelj želi prijaviti cjelovitu knjigu za Nagradu, dužan je poslati reprezentativni ulomak / poglavlje knjige prema kojem će se razmatrati njegova prijava. Tekst mora biti napisan na hrvatskom jeziku. Tekst mora biti prethodno objavljen u virtualnom ili papirnatom izdanju.
  • NAJBOLJA PUTOPISNA FOTOGRAFIJA – Na natječaj se šalje samo jedna fotografija. Fotografija može ali ne mora biti prethodno javno objavljena.
  • NAJBOLJI PUTOPISNI FILM – Film može ali ne mora biti prethodno javno prikazivan. Film mora trajati najmanje 3 minute.
  • NAJBOLJI PROJEKT – Putnički projekt zanimljiv po originalnosti, inovativnosti, hrabrosti; humanitarnog ili zabavnog karaktera. U projektu može sudjelovati jedna ili više osoba. Nagradu može primiti individualni putnik ili skupina putnika koja je sudjelovala u projektu.
  • PUTNIK GODINE – Nema dobne granice, mogu se natjecati osobe oba spola, državljani Republike Hrvatske, kandidirati se može 1 osoba ili par koji je zajedno ostvario neki značajan putnički poduhvat.

PRAVILA NATJEČAJA

Natječaj je otvoren od trenutka raspisivanja do 1. travnja 2018. godine. Za svaku kategoriju zadužen je četveročlani stručni žiri koji će odabrati najboljeg kandidata ili kandidatkinju. Prijave nakon roka neće se uzimati u obzir osim u posebnim okolnostima.

Prijaviti se može svatko tko je u 2017./2018. godini, odnosno od završetka prošlogodišnjeg Croatian Travel Festivala napisao putopis, snimio fotografiju ili video s putovanja odnosno poduzeo veći putnički projekt. Nema dobne granice. Prijaviti se mogu samo državljani Republike Hrvatske. Natjecatelj se može prijaviti samostalno ili ga mogu kandidirati drugi. Prijava je moguća u više kategorija. Prijašnji pobjednici mogu se ponovno prijaviti na natječaj, u bilo kojoj kategoriji.

Dodjela nagrada održat će se 27.05.2018. u 17:00 sati u Hrvatskom narodnom kazalištu u sklopu Croatian Travel Festivala u Šibeniku, kad će biti proglašeni pobjednici natječaja. Publici će biti predstavljeno nekoliko najuspješnijih natjecatelja (po tri finalista u svakoj kategoriji), a najboljima će biti uručena nagrada. Nagrada se sastoji od drvene statue u obliku spirale. Finalisti su dužni dostaviti jednominutni promotivni video o sebi ili uratku koji prijavljuju nakon što im se obrati stručni žiri, najkasnije sedam dana od trenutka kad ih bude kontaktirao žiri.Ukoliko finalist ne dostavi promotivni video, žiri će u finaliste uvrstiti idućeg najboljeg natjecatelja. Sva imena finalista (s dostavljenim jednominutnim video uratkom) u svih pet kategorija moraju biti definirana najkasnije do 30. travnja. Finalisti iz svih kategorija bit će predstavljeni na Facebook stranici „Nagrada Dijana Klarić“ između 1. svibnja i početka festivala.

Radove i prijave slati na e-mail adresu: nagradadijanaklaric@gmail.com

U naslovu jasno naznačiti kategoriju za koju se natječe (primjer naslova: Kategorija Najbolja putopisna fotografija) te priložiti kratka obrazloženja: za kategorije „Najbolji putopis“, „Najbolja putopisna fotografija“ i „Najbolji putopisni film“ e-mailu je potrebno priložiti primjer uratka (ulomak putopisa, fotografiju u jpg ili pdf formatu, cjeloviti film ili dio filma), a za kategorije „Najbolji putnički projekt“ i „Putnik godine“ potrebno je poslati 1 stranicu opisa po čemu je prijavljeni projekt/putnik od posebnog značaja ili interesa. E-mailu je potrebno priložiti i osobne podatke (ime i prezime, datum i mjesto rođenja).