Home > Putopisi > Putopisi čitatelja > Američki Djevičanski otoci – Opusti se i uživaj!

Američki Djevičanski otoci – Opusti se i uživaj!

Djevičanski otoci su skupina otoka u Malim Antilima, oko 100km istočno od Portorika, između Atlantskog oceana i Karipskog mora. Otoci su podijeljeni na Američke Djevičanske otoke (US Virgin Islands) i Britanske Djevičanske otoke (British Virgin Islands). Jednom kad stignete na otočje morate se prebaciti na tzv. Island Time = Opusti se i uživaj!

Marko Feirov koji često putuje SAD-om, predstaviti će nam mjesta koja je do sada posjetio, a započinjemo sa Američkim Djevičanskim otocima.

POVIJEST DJEVIČANSKIH OTOKA

Kristofor Kolumbo 1493. godine stigao je do ovih otoka. Tada su tamo živjeli prastanovnici, indijanska plemen, kao npr.: Ciboneyi, Caribi, Arawaci. Zbog broja i ljepote otoka, Kristofor ih je odlučio nazvati ”otoci djevica” (Santa Ursula y las Once Mil Virgines, odnosno Las Virgines) prema legendi o svetoj Uršuli i njenih 11 000 pratilja. Sveta Uršula bila je kći britanskog kralja, prisiljena da se uda za jednog kraljevskog sina, što je ona odbila i zavjetovala se na djevičanstvo. Povela je nekoliko djevojaka sa sobom, te pobjegla iz Engleske i stigla u Köln gdje su bile mučene i ubijene. Kasnije je stvoren red svete Uršule, odnosno poznate nam uršulinke. Legenda uvijek govori o Uršuli i 11 000 pratilja, što je zapravo pogreška kod prepisivanja jer izvorna legenda zapravo govori o Uršuli i 11 mučenica.

Kasnije su otoke naselili europljani, a do Prvog svjetskog rata svi otoci bili su u vlasništvu Danske, kad su za 25 milijuna američkih dolara otoke prodali SAD-u.

 AMERIČKI DJEVIČANSKI OTOCI (US Virgin Islands = USVI)

Američke Djevičanske otoke čine četiri veća otoka: Saint Croix, Saint John, Saint Thomas i Water Island i mnogi manji otoci. Danas na otocima živi oko 109 000 stanovnika. Službeni jezik je engleski ali se govori i španjolski te kreolski. Na svim otocima platežno sredstvo je američki dolar.

Do USVI najlakše je doći avionom. Bilo kojom linijom do New Yorka i onda od tamo još samo 4 sata do Cyril E. King International Airport na otoku St. Thomas. Cijena avio karte, kao i za ostale destinacije ovisi o sezoni, oko 1300$. Ako često putujete i skupljate milje, na primjer kod AAdvantage – American Airlines, za 40 000 milja možeta tamo stići i besplatno.

 OD AERODROMA DO HOTELA

Ukoliko ste sletjeli na aerodrom Cyril E. King, postoji nekoliko načina da stignete do vašeg hotela.

 • Auto – na aerodromu imate mnoge šaltere rent-a-car službi. Cijena se kreće oko 400$ za sedam dana. Ukoliko odaberete ovu soluciju, pripazite na slijedeće: na otocima se vozim lijevom stranom, ceste su u jako lošem stanju a prometni znakovi su jako rijetki.
 • Taksi – vožnja taksijem se naplaćuje po osobi, dakle fiksne su cijene a ovise o mjestu gdje idete, nemaju taksimetar. Nemojte se iznenaditi ako vozač putem stane i pokupi još nekoga tko ide u vašem smjeru. Prije nego uđete u taksi dobro se raspitajte kud točno idete, jer vozači često ne znaju gdje je adresa ili hotel koji ste im dali već im morate opisno reći gdje da stanu, npr. tamo na uglu gdje klinac prodaje kokose.
 • Safari taksi – kruže na relaciji Charlotte Amalie – Red Hook, ne postoji plan vožnje, ako ga vidiš ga zaustaviš, a kada želiš izaći pritisneš zvono, cijena je 2$.
 • Autobusnikada se nemojte oslanjati na autobus jer teško ćete pronaći autobusnu stanicu, inače karta u jednom smjeru je 1$.

PLAŽE

O plažama neću puno pisati jer su na svim otocima iste, jedna ljepša od druge. Palme kokosa, bijeli pjesak i prekrasno plavo more.

Ovdje se nalazi i jedna od najljepših plaža svijeta, Magens Bay. Nalazi se na sjeveru otoka St. Thomas, i naplaćuje se ulaz 4$. Na plaži možete pronaći suvenirnicu, mali restoran (komad Pizze + CocaCola =5$) i bar. Nedaleko od plaže nalazi se Udder Delight gdje se prodaje najbolji sladoled i milkshake.

Od plaža, spomenuo bih još Coki Beach, na istočnom djelu otoka, plaža je besplatna. Tamo se nalazi Coral World Marine Park i Undersea Observatory, veliki park gdje možete uživati u ljepoti života iznad i ispod Karipskog mora te odlično mjesto za ronjenje, više detalja na njihovim web stranicama.

 GLAVNI GRAD – Charlotte Amalie

Charlotte Amalie je glavni i najveći grad Američkih Djevičanskih Otoka, smješten na otoku St. Thomas. Grad je dobio ime po Charlotte Amalie od Hessen-Kassel, kraljica vladajućeg kralja Christiana V. od Danske. Grad je poznat kao nekadašnje utočište gusara a danas je luka za kruzere.

Hodajući gradom još uvijek možete osjetiti stari duh danske kolonizacije kao i gusarsko doba. Cijene su puno niže nego u SAD-u jer se ne naplačuje porez. Što se tiče hrane, najjeftinije je definitivno u dućanima ali restorani nisu tako skupi. Preporučam restoran Big Kahuna.

Ljudi su smireni i usporeni, zato jer se nalaze na tzv. Island Time, što znači da je glavni moto: Opusti se!

IZLASCI

Izlasci navečer nisu preporučeni, eventualno u hotelske barove. Preporuka je izbjegavati mračne ulice, jer iako se nalaziš u raju, kriminala ima i ovdje.

SMJEŠTAJ

Smještaj je raznoliki od hotela do privatnih apartmana. Privatni smještaji su nešto jeftiniji al dosta udaljeni od centra, plaža, dućana itd. Preporučam hotele, jer otoci i nisu tako mali kako se čine. Ja sam bio smješten na sjeveru otoka u privatno smještaju koji sam platio 2600$ za 15 dana ali sve mi je bilo daleko.

 ZANIMLJIVOSTI

Na otoku St. Thomas nalazi se Blackbeard’s Castle. Ukoliko ste gledali Pirati sa Kariba, onda se sjećate gusara Crnobradog koji se borio protiv Jacka Sparrowa. Blackbeard’s Castle  je zapravo St. Thomas Skytsborg Tower, toranj 1679. godine kao osmatračnica luke Charlotte Amalie. Nije poznato kada je osmatračnica promijenila ime u Blackbeard’s Castle u čast Edwardu Teachu, poznatijem kao Blackbeard the Pirate koji je plovio karipskim morima početkom 1700-ih godina. Za 14$ možete krenuti na piratsku turu gdje ćete posjetiti:

 • Blackbeard’s Castle – osmatračnica
 • The West Indian Treasure Company – prodavaonica nakita koji se sastoje od starih novčića
 • The Rum Factory – tvornica ruma
 • The Rum Store – prodavaonica ruma
 • Life size pirate statues – kolekcija skulptura gusara u stvarnoj veličini
 • Villa Notman – raznoliki izbor autentičnih karipskih umjetnina, antikviteta, knjiga…
 • Britannia House – jedan od rijetkih preostalih drvenih kuća iz 19.stoljeća
 • Botanical Gardens – botanički vrt
 • Pedersen Estate – jedino urbano arheološko iskapanje na Karibima
 • Haagensen House
 • Caribbean World Amber Museum – muzej ambera
 • The Amber Waterfall – amber slap

OTOK ST. JOHN

Sa istočne strane otoka St. Thomas, iz luke Red Hook možete trajektom otići do otoka St. John, cijena karte u jednom smjeru je 6$, a vožnja traje 15 minuta.

Kako su svi otoci isti, pogotovo plaže, preporučio bih vam da na otoku St. John posjetite galeriju Elaine Estern poznate umjetnice akvarel slika. Posjetite je možete u njezinom Coconut Coast Studio gdje živi sa svoja dva labradora Godiva i Truffle.

Na Djevičanske otoke idete da se odmorite, uživate na plaži sa koktelom u ruci i najbitnije je zapamtiti da tamo vrijedi Island Time, stoga, opustite se i uživajte!

Podijeli sa prijateljima:
Možda ti se svidi i ovo
Djevičanski otoci – Povratne aviokarte za samo 570€

2 Responses

 1. Pingback : USA roadtrip (I.dio - Las Vegas, Calico Ghost Town) | Putoholičari

 2. Pingback : NEW YORK CITY - One day pass | Putoholičari

Odgovori