8 razloga za odmor i surfanje u Portugalu


Portugalsku povijest obilježila su pomorska otkrića, a brojne ekspedicije proširile su utjecaj ove zemlje i imale bitnu ulogu u krojenju karte svijeta.

Dugotrajna povezanost Portugala s morem pomogla im je u ekonomskom razvoju i napretku, a mnogi su već čuli o raznim ljepotama ove zemlje i gostoljubivosti lokalnog stanovništva. Blizina oceana imala je važnu ulogu u razvoju turizma, a u zadnje vrijeme i surfanja na valovima i ostalih vodenih sportova. Evo nekoliko razloga zašto za sljedeće putovanje odabrati Portugal i pritom uživati u njegovim nezaboravnim valovima:

1. Dugačka i raznolika obala – S gotovo 1800km uglavnom pješčane obale, koja se pruža od samog sjevera zemlje pa sve do turistima omiljenog Algarvea smještenog na toplom jugu Pirenejskog poluotoka, sigurno je da Portugalu plaža ne nedostaje. S dvjestotinjak dobro poznatih surf spotova i uz moštvo drugih koje će vam uz malo sreće lokalni surferi pomoći otkriti, zemlja je u zadnje vrijeme prepoznata kao jedna od najboljih destinacija za bavljenje ovim sportom u Europi. Teško je pronaći sličan primjer površinom ovako malene zemlje koja nudi toliko mogućnoti za bavljenje surfanjem na valovima ili bilo kojim sličnim vodenim sportom.

KoHoLo - surfanje na valovima

2. Valovi za svakoga – Idealno vrijeme za početničko surfanje su prijelazna godišnja doba, odnosno proljeće i jesen. Niti ljeti temperature nisu prevruće za ugodno uživanje na plaži, samo ponekad na poznatijim surf spotovima problem znaju biti gužve. Valovi su u ljeto u prosjeku nešto manji i rijeđe se stvaraju, no i dalje su dovoljni za početnički nivo surfanja. Minus vrha ljetne sezone su obično i više cijene smještaja i avionskih karata. Zimi obale Portugala poprimaju skroz drugačije lice, a valovi koji se stvaraju u zimskom dijelu godine privlače iskusne zaljubljenike u ovaj sport.

3. Zemlja s niskim troškovima života – Ukratko rečeno, Portugal je najjeftinija zemlja zapadne Europe. Mnogi su se već ugodno iznenadili da njihov putni budžet ovdje vrijedi više. Počevši od povoljnih cijena u lokalnim dućanima, pa sve do cijena hrane u restoranima kao i cijena noćnog provoda. Osim toga, ovdje ćete pronaći i jeftine cijene smještaja u usporedbi s drugim poznatim europskim destinacijama, pa čak i u usporedbi s hrvatskim cijenama. Od svega što će vam ovdje na odmoru možda zatrebati, nešto su skuplje samo cijene goriva i cestarina ako planirate rentati auto. Naravno, jeftini su i avionski letovi koji se mogu pronaći po cijenama koje kreću od 180€ za povratni let direktno iz Zagreba ili od 80€ iz Milana, a trajanje leta je svega nešto više od tri sata.

KoHoLo - surfanje na valovima

4. Portugal ima izvrsnu klimu – Zbog oceanske klime, ljeta ovdje nikada nisu prevruća kao u nekim kontinentalnim dijelovima južne Europe. Zime su pak blage jer u zimskim mjesecima blizina oceana uzrokuje relativno ugodne temperature. Drugim riječima, prosječna temperatura zraka u centralnom Portugalu je ljeti ugodnih 27°C, proljeće i jesen uglavnom imaju oko 22°C, a zimi se prosječna temperatura kreće oko 17°C. Sve u svemu, priroda se ovdje sama pobrinula da se ljeti ne preznojavate, a da zimi nema smrzavanja.

5. Top surfing destinacija – Zadnjih nekoliko godina bilo je presudno u tome da se danas može reći da je Portugal postao jedna velika plaža za domaće ali i za strane surfere iz cijeloga svijeta. Upravo u zadnjih nekoliko sezona Portugal je uspješno položio sve ispite u organizaciji najvažnijih svjetskih surf natjecanja, što je pak privuklo razne medije i dodatno populariziralo sport u zemlji, ali i uvrstilo ju među najbitnije surf destinacije. Svake godine ovdje se vraćaju najbolji svjetski surferi i natječu se za titulu svjetskog prvaka na Supertubosu u Penicheu. U jesen ćete ovdje naići na ekipu kao što su Kelly Slater, Gabriel Medina i ostali pobjednici Rip Curl Pro-a, a zimske valove u Nazareu redovito hvata Garret McNamara, jedan od najboljih big wave surfera. Tamo je u studenom 2011. godine postavio novi svjetski rekord kada je odsurfao najveći val u povijesti za koji se procjenjuje da je imao “laganih” 30m visine.

KoHoLo - surfanje na valovima

6. Portugalski otoci su u blizini – Portugalski otoci su priča za sebe, i to doslovno, pošto se Madeira nalazi osamljena u Atlantiku na nekih 600km zapadno od Lisabona, dok se Azorsko otočje smjestilo usred oceana. Madeira, čije ime u prijevodu znači “drvo”, je prepuna šuma, zelenih vrhunaca i raznolike vegetacije koja ovdje uspijeva zahvaljujući pogodnoj klimi, a upravo se zbog bogatstva vegetacije i raznih endemskih vrsta koje ćete ovdje pronaći našla i na UNESCO-voj listi svjetske baštine. Azori ljepotom nimalo ne zaostaju, a krase ih brojni vulkani, klifovi i plaže iz snova. Portugalski otoci pripadaju Makaroneziji u koju se ubrajaju još i Kanari i Cape Verde, a ime ovog otočnog lanca bi se moglo prevesti kao “sretni otoci”, što mu jako dobro odgovara.

7. Bogata kultura i zanimljivi gradovi – Većina onih koji prvi puta posjete Portugal kreću od živopisnog Lisabona, najzapadnijeg europskog glavnog grada koji se smjestio na brežuljacima uz ušće rijeke Tejo u Atlantik, a njegov južnjački šarm i opuštenost sigurno će osvojiti i vas. Svakako svratite do obližnje Sintre, omiljenog mjesta za odmor portugalske kraljevske obitelji, u kojoj se nalazi bajkovita nacionalna palača. Drugi najveći portugalski grad je Porto, koji vas također neće ostaviti ravnodušnim, a pruža potpuno drukčiji ugođaj i doživljaj od Lisabona. Naravno, ako imate dovoljno vremena, obiđite i njegovu prekrasnu okolicu uz dolinu rijeke Douro. Jedna od nezaobilaznih lokacija na koju se isplati stati na putu od Lisabona prema Portu je srednjovjekovni gradić Obidos, u potpunosti okružen starim zidinama i zamkom u kojem vrijeme kao da je stalo, a mnoge će zanimati i Fatima, jedno od najbitnijih svetišta rimokatoličke crkve u svijetu.

8. Zemlja u kojoj se dobro jede i pije – Dobra hrana je oduvijek zauzimala važno mjesto u portugalskoj kulturi. Zbog utjecaja bivših kolonija s područja Afrike, Indije i Dalekog istoka, lokalna kuhinja ovdje se razlikuje od ostatka Mediterana a karaktiziraju ju zanimljivi začini i naglasak na morskim specijalitetima. Svakako probajte razne vrste bakalara, lokalne sardine i druge riblje delicije, a nakon toga se počastite s Pastéis de nata jer ćete se ugodno iznenaditi s ovim jednostavnim i ukusnim desertom. Ponuda “tekućih” specijaliteta ovdje je na jednako visokom nivou kao i ponuda hrane, pa bi se o portugalskim vinima, a pogotovo o slavnom portu, mogla ispričati čitava jedna posebna priča.

KoHoLo - surfanje na valovima

Više o surf kampu u Portugalu saznaj ovdje.